Meny Stäng

En bistrare kommun 2023 med Moraalliansens budget

Dela till
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

I måndags sammanträdde Kommunfullmäktige i Mora kommun. Det verkar tyvärr vara en årlig tradition att Moraalliansen inte ser till de kostnader Socialnämnden har och underbudgeterar den med stora summor, och så även detta år. Trots att Socialnämnden år efter år gått kraftigt back tror man att den, trots hög inflation och stora kostnadsökningar på något magiskt vis ska lyckas spara en massa pengar nästa år – hela 28 miljoner mindre än den spenderat 2022 (innan uppräkningar för inflation och andra kostnadsökningar)! Man hänvisar till planerade effektiviseringar, men dessa är i själva verket orealistiska nedskärningar. De enda som får mer pengar är de privata äldreboendena som får ca 11% mer. Tyvärr leder inte detta till att kvaliteten ökar, men däremot vinsten till ägarna.

Vi i Vänsterpartiet föreslår 39 miljoner mer till Socialnämnden än Moraalliansen gjorde i sin budget. Pengarna går till Asta på demensboendet, Sara med behov av assistans enligt LSS och familjen Andersson som är i behov av stöd när mellansonen hamnat i fel umgänge. Det går till vår personal inom hemtjänsten och till våra socialsekreterare. Enligt SPF, Sveriges Pensionärsförenings årliga hemtjänstindex, där man mäter kvaliteten inom hemtjänsten, ligger nu Mora kommun på plats 221 av Sveriges 290 kommuner.

När man pratar med hemtjänstpersonalen, socialsekreterarna, de som bor på våra kommunala boenden, och familjerna i behov av stöd blir mönstret till sist oundvikligen till fakta – det behövs mer pengar. Denna fakta verkar tyvärr inte ha nått Moraalliansen, som trots våra försök att förklara att deras budgetförslag är orimligt, ändå röstade igenom det. 

Ska vi klara behovet av personal i framtiden, så kan vi inte fortsätta att skära ner. Personal slutar då man inte ser någon ljusning. Årliga “effektiviseringar” som gör att allt blir sämre. Vem vill jobba kvar i en verksamhet som är minutstyrd, där man inte kan påverka något?

Vi följer med spänning, men tyvärr också förfäran, hur det kommer att gå med Socialnämndens budget och resultat 2023. Om nämnden, mot vår stora förmodan, skulle lyckas prestera enligt lagd budget, skulle det ske med stora inskränkningar i medborgarnas behov av välfärd och personalens arbetsmiljö. Om nämnden, som vanligt, kommer att övertrassera budgeten med råge får kommunen ekonomiska problem. Det är en ”lose – lose situation”… där de största förlorarna inte sitter i kommunhuset, utan ensamma i sina hem, med behov av stöd för att klara vardagen, på något av kommunens boenden eller med hemtjänstmobilen i högsta hugg försenad på väg mellan två brukare.

Vänsterpartiet kräver en realistiskt budgeterad Socialnämnd 2023 – 39 miljoner kronor mer, som går till äldrevården, hemtjänsten, LSS/SOL, personal och mycket, mycket mer.

Vänsterpartiet Mora

Relaterade inlägg