Meny Stäng

Mat ska lagas där den serveras!

Dela till
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vi tycker att det är självklart att mat ska lagas där den serveras – ute på plats i kommunens olika verksamheter. Oavsett om maten ska serveras på förskolor eller äldreboende är det viktigt att maten är god och även anpassad efter de som ska äta den. Ettåringen har kanske andra matpreferenser än nittioettåringen. Fjortonåringen äter mer än åttiofyraåringen. Det blir lättare att hålla koll på portionsstorlek och specialkost på en mindre enhet än i ett centralkök. Det är här kommunens kompetenta kökspersonal får göra det de är bäst på – att laga god mat efter varje enhets behov. Mat från centralkök, som varmhålles i flera timmar eller som fryses för att sen värmas upp, kan aldrig mätas med riktig mat lagad på plats.

Att laga mat där den serveras kommer att minska matsvinnet och ge kommunens medborgare en större livskvalitet. Eleverna eller brukarna har också en chans att vara med i köket om det ligger i samma hus som deras verksamhet.

Vi har motionerat om att kommunen ska bygga egna tillagningskök vid varje om-, till- eller nybyggnad inom kommunens förskolor, skolor och äldreboenden.

För att läsa motionen i sin helhet. Besök: https://moravanstern.se/egna-kok-i-kommunens-verksamheter/

Relaterade inlägg