Meny Stäng

Skattepengar ska gå tillbaka till oss medborgare!

Dela till
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Du lämnar barnen på Förskolan AB på morgonen. Barnens ytterkläder är fortfarande lite blöta efter gårdagen eftersom förskolechefen inte kunde köpa in ett nytt torkskåp, på grund av att bolaget inte visat “resultat enligt förväntat” och akuta åtstramningar och köpstopp införts. Nästa morgon visar det sig dock att förskolan gått i konkurs så de där blöta kläderna var väl inte så farliga i sammanhanget. De får du torka i det egna torkskåpet istället nu när du måste vara hemma med barnen tills kommunen rycker ut och fixar en ny förskoleplats på en tillfällig akutförskola. Nu när du måste vara hemma från jobbet med barnen tar ni en tur till Simhallen AB, där man just plockat ut två miljoner i vinst till aktieägarna istället för att laga duscharna som brakat samman. På lördagseftermiddagen gör ni en utflykt ner till Biblioteket AB. Bolagsstyrelsen just haft årsmöte på ett spa i Stockholm, och man har därför fått skippa inköpet av den senaste litteraturen för att ännu en löneförhöjning till VD:n röstats igenom. På äldreboendet har farmor ramlat men eftersom alla vårdtagare överlevde med bara två undersköterskor på plats förra helgen, när övrig personal var sjuk och ingen vikarie kom in och ersatte, kommer det säkert att fungera den här helgen också. Verksamhetschef kan visa gröna siffror i räkenskaperna och förhoppningsvis få behålla sitt jobb när budgeten äntligen gått ihop.

Under de senaste fem åren har Sveriges fyra största vinstdrivande skolkoncerner plockat ut 4,6 miljarder kronor i vinst. 4,6 miljarder! Det är inte bara i skolan det ser ut såhär, utan även inom andra välfärdsområden såsom hemtjänst och LSS-verksamhet, där våra gemensamma skattemedel plockas ut i vinst istället för att återinvesteras i verksamheten för att gynna elever, patienter och brukare. I vissa kommuner har man gått så långt att till och med biblioteket och kulturhuset sålts ut! Vinst är främsta målet med verksamheten och passar det inte är det bara att ansöka om konkurs och dra någon annanstans. Kommunen får städa efter kalaset, när barnen står utan förskoleplats och farmors boende stängt.

Det här tycker vi i Vänsterpartiet är fel. Vi vill vända den här samhällsfarliga utvecklingen och sätta stopp för att vår gemensamma välfärd blir till ett buffébord för marknaden. Marknaden kommer aldrig att ta ansvar för samhället i en värld där största målet är mer vinst.

I Mora har vi än så länge inga vinstdrivande skolor och borgarnas försök att införa LOV – alltså etableringsfrihet för privata vårdföretag, blev en flopp då inga företag ansåg det lönsamt nog. Likaså vann vi nyligen kampen mot att låta SBB bygga en högstadieskola åt kommunen som vi sen skulle få hyra tillbaka dyrt. Vi i Vänsterpartiet kommer att fortsätta att rösta nej till liknande försök att sälja ut vår gemensamma välfärd till marknaden. En röst på oss är en röst på ett parti som tycker att vi är medborgare och inte kunder.

Relaterade inlägg