Meny Stäng

Nu höjer vi pensionerna… igen!

Dela till
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vänsterpartiet är väldigt glada över att kunna presentera förbättringar för de sämst ställda pensionärerna och att det konkreta förslaget nu är på plats. Att få till en höjning av pensionerna för denna grupp var Vänsterpartiets krav för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

I höstas ägde konstruktiva, men inte helt lätta förhandlingar, rum. Vi stod till en början väldigt långt ifrån varandra. Men tillsammans tog vi ansvar för att alla de pensionärer som jobbat och slitit ska få en bättre ålderdom. Det handlar om respekt för dem som har byggt vårt land.

Nu är det klart hur många som kommer att omfattas av det garantitillägg som Vänsterpartiet har förhandlat fram tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

  • Drygt en miljon pensionärer omfattas och i genomsnitt blir det en höjning på över 750 kronor i månaden.
  • Runt en halv miljon får maxbeloppet på 1000 kronor.

– Väldigt många har jobbat och slitit i hela sina liv, ändå blir pensionen så låg att ekonomin inte går ihop. Jag är glad att vi gjort upp om den här reformen. Nu hoppas jag att fler pensionärer får pengar kvar i slutet av månaden. Det handlar om respekt för dem som har byggt landet, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

Idag lever omkring 300 000 pensionärer i Sverige med låg ekonomisk standard. Det är den högsta siffran i Norden.

– För mig var det viktigt att börja med en förbättring för de sämst ställda pensionärerna. Men vi ser behovet av att höja även inkomstpensionerna. Det kommer vi fortsätta arbeta för framåt, säger Nooshi Dadgostar.

  • Första utbetalningen av garantitillägget föreslås ske i augusti 2022.
  • Garantitillägget är skattefritt och kommer att betalas ut automatiskt till de pensionärer som omfattas.
  • Reformen beräknas kosta 9,4 miljarder 2023.

https://www.vansterpartiet.se/nyheter/mer-pengar-i-planboken-for-over-en-miljon-pensionarer/

Relaterade inlägg