Meny Stäng

2024-02-10 – Interpellation om skolan

Dela till
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Under kvällens Kommunfullmäktige har vi skrivit en fråga (interpellation) till För- och grundskolenämndens ordförande i Mora kommun om hur kommunens politiska mål gällande grundskolan går ihop med de dåliga skolresultaten. Interpellationen hittar du i sin helhet här nedanför:



Interpellation till För- och grundskolenämndens ordförande. 

Resurser i skolan.                                      

Skolverket har i en rapport hösten 2024 redovisat i vilken utsträckning elever i F-9 fått den hjälp de har rätt till. Våren 2024 lämnade 14 000 elever årskurs 9 utan godkända betyg i matematik. Detta innebär att de inte är fullt behöriga att söka till ett nationellt gymnasieprogram, vilket i sin tur innebär ökade risker att hamna snett i samhället.                                                                                                    

Skolverket undersökte vilka betyg dessa elever hade  i årskurserna 6 och 3. De undersökte även vilka särskilda stödinsatser som satts in under motsvarande period. Undersökningen visade att hälften av eleverna hade underkänt i matematik i årskurs 6 och enbart en fjärdedel av eleverna i åk 3 klarade alla nationella delprov.                                                                                                                      

Skolverkets undersökning visar att endast 60 % av de icke godkända eleverna har fått särskilt stöd under sin skolgång. Pedagoger och forskare är eniga i att stödet och insatserna bör sättas in tidigt    för att få önskad effekt. Undersökningen visar även att de flesta elever får stödinsatser först när de kommit upp i högstadiet (åk7-9).                                                                                                                                   

Enligt skollagen skall den som riskerar få betyget F ges tilllräckligt stöd för att nå upp till godkänt betyg. Stödet kan variera men kan handla om att eleven får ett särskilt anpassat schema, extra tydliga instruktioner eller anpassade läromedel. Det kan också innebära att man undersöker om eleven behöver få undervisning i en särskild undervisningsgrupp. 

Moraalliansens politiska plattform 2023-26.   

 Positiv utveckling för ett växande Mora. ”Tillväxt, trygghet och framåtanda”. Mora ska vara en av Sveriges bästa skolkommuner. Citat ur den politiska plattformen: ” Moras skolor ska bli bättre varje år, både i egna jämförelser och i mätningar med andra kommuner. Skolan skall arbeta målmedvetet och utifrån evidensbaserad forskning så att fler lämnar grundskolan med gymnasiebehörighet”.

Målbild 2030 Strategi Hållbara Mora.                                                                                                    

Sid 21 Insatsområden: Citat ur strategin: ”Tidigt identifiera elever som inte klarar kunskapsmålen eller har andra svårigheter och erbjuda adekvat stöd och säkerställa att barn och unga får möjlighet att nå sin fulla potential”.

Ovanstående dokument, signerat Mora Alliansen beskriver de mål man anser att Moras skolor ska uppnå under perioden 2023-26 eller som målbild 2030.                                                                           Med hänvisning till de fakta som Vänsterpartiet Mora beskriver i interpellationen saknas beskrivning hur förverkligandet av målen kan ske. Alltför många elever misslyckas med att lämna grundskolan med gymnasiebehörighet och får lämna grundskolan utan att ha uppnått sin fulla potential.

Moras systematiska kvalitetsarbete för skolan hösten 2024

I Mora klarar, enligt Skolans systematiska kvalitetsarbete 2024-10-15 endast 60% av eleverna i årskurs 3 alla delar av ämnesproven i SV,SV2 och MA 2024. 

I årskurs 6 var det 66,7% av eleverna som klarade alla kunskapskrav 2024.             

 I årskurs 9 klarade 68,8 % av eleverna alla kunskapskrav. 77,9 % av eleverna var behöriga till gymnasiets yrkesprogram, vilket innebär att de klarat 8 av 16 ämnen inklusive SV/SV2,MA,ENG. 

Det innebär att 50 elever som gick ut årskurs 9 våren 2024 inte var behöriga till att påbörja en nationell gymnasieutbildning. Drygt 23% av eleverna på Morkarlbyhöjden och 13 % av eleverna        på Noretskolan klarade inte kunskapskraven i matematik. 

Skolinspektionens granskning av Moras skolverksamhet

Skolinspektionen besökte Mora kommuns skolverksamhet i maj 2024 och gjorde en granskning inom följande bedömningsområden:    

 1/ Trygghet/studieresultat. I vilken utsträckning det finns en förklarande ansats i huvudmannens analys av studieresultat och resultat avseende trygghet, som kan utgöra underlag för förbättrings-åtgärder inom dessa områden.

2/ Stödåtgärder. I vilken utsträckning huvudmannen har vidtagit relevanta kompensatoriska åtgärder, som syftar till att elever med sämre förutsättningar ska nå utbildningens mål så långt möjligt.

Syftet med Skolinspektionens kvalitetsgranskning är att belysa hur väl huvudmannen klarar av sitt uppdrag att ge eleverna förutsättningar att nå de nationella målen.

I rapporten lyfts utvecklingsarbeten som behöver inledas i Mora:

  •    Att huvudmannen systematiskt analyserar hur elevernas behov och förutsättningar påverkar deras möjligheter att tillgodogöra sig utbildningen. Detta för att vid behov kunna sätta in relevanta och kraftfulla kompensatoriska åtgärder.
  •    Att huvudmannen systematiskt följer upp och analyserar studie- och trygghetsresultat från ett huvudmannaperspektiv så att huvudmannen finner relevanta förklaringar till variationer och skillnader i resultat mellan skolor samt mellan flickor och pojkar.

Mora kommun ska till Skolinspektionen redovisa vilka förbättringsåtgärder som vidtagits utifrån identifierade utvecklingsområden. Svaret skall inlämnas senast 2025-08-14.                                                                                                                                          

Frågeställningar:                                                                                                                                                       

– Hur säkerställer vi att alla elever får rätt stöd i rätt tid?   

– Hur skall Moras skolor kunna uppfylla Alliansens beskrivna målbilder?

 – Hur ser vi till att skolorna och lärarna/pedagogerna får förutsättningar att sätta in ett bättre och tidigare stöd än idag?  

 – Vilka fortbildningsinsatser planeras för att ge förskollärare och lärare kunskaper om och färdigheter i vetenskapligt belagda undervisningsmetoder för språk-, läs-, skriv- och matematikutveckling? 

Mora 2025-01-16                                                                                                                                             

David Örnberg, Gunnar Israelsson                                                                                                          

Vänsterpartiet Mora

Relaterade inlägg