Meny Stäng

Socialnämndens vänstersväng.

Dela till
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

I Mora styr MoraAlliansen (Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Morapartiet). De har lagt ramarna för nämndernas budgetar.

I Mora har socialnämnden under 2018-2021 redovisat underskott i budgeten med 30-50 miljoner kronor per år. 

Vänsterpartiet har varje år påtalat att socialnämnden inte klarar sin verksamhet med den tilldelade ramen, och föreslagit hur man genom omfördelningar mellan nämnderna skulle ha kunnat skjuta till mer pengar.

Nu närmar sig ett valår, så MoraAlliansen gör en vänstersväng, när man nu lyssnar på Vänsterpartiet, och ger socialnämnden ett tillskott på 30 miljoner för 2022 och ytterligare 10 miljoner kommande år. Denna vänstersväng borde ha kommit redan 2018, då hade personal och medborgare sluppit de sparförslag som genomförts under åren. Enligt uppgift från nämndens ordförande Malin Höglund (M) har nämnden sparat 50 miljoner under mandatperioden. Detta har medfört en rad med konsekvenser. Som t ex stressad och uttröttad personal vilket framgår av medarbetarundersökningar. Dessa har inte redovisats i nämnden. Nämnden har röstat om dessa sparförslag, endast Vänsterpartiet har röstat nej.

2017 bestämdes att personalen skulle erbjudas heltidstjänster, den så kallade “heltidsresan” skulle starta.

2021 jobbar fortfarande så gott som all personal inom äldreomsorgen deltid, varav ca hälften på timanställningar.

Det är denna personalgrupp som har svårt att få ett hyreskontrakt eller ett lån. Det är denna grupp som kommer att sluta som fattigpensionärer med endast en för låg garantipension.

2022 är som sagt valår. Då gäller det att rösta rätt för en bättre välfärd.

Rösta på Vänsterpartiet i kommun, region och riksdagsvalet.

Per Löfgren ledamot och Gunnar Israelsson och Lisbeth Magnusson tidigare ledamöter i Socialnämnden för Vänsterpartiet Mora

Debattinlägg till Mora Tidning och Siljan News Norra insänt 2021-12-01 Vi får se om de tar in den.

Relaterade inlägg